Leta i den här bloggen

måndag 16 april 2018

Sikaruttolajit CSF ja ASF, Zoonoosi: Pohjoismaissa lisääntyvää huolta sikakarjan sairastumisesta .

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168170212004091

Mitä Ruotsin maatalousvirasto tästä taudista  svinpest (ASF)  sanoo ?
Ankaksi sikaruttotautia  sioilla ja villisioilla. Toinen on klassinen (CSF) ja toinen on afrikkalainen (ASF) sikarutto.  Klassista muotoa on ollut Euroopassa aiemmin, mutta viime aikoina on afrikkalaisesta tautimuodosta tullut uhkaa pohjoiseen Eurooppaan asti.

 http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/sjukdomarochsmittskydd/smittsammadjursjukdomar/svinpest.4.4599d776162cc9bcbb96d921.html


Det finns två sjukdomar som kallas svinpest. Det är dels den klassiska svinpesten (CSF) som av och till funnits i Europa sedan tidigare, och dels den afrikanska svinpesten (ASF) som först på senare tid blivit ett hot i norra Europa.

Afrikansk svinpest (ASF) , Afrikkalainen sikarutto

Afrikansk svinpest är en smittsam och dödlig virussjukdom som drabbar grisar och vildsvin. Viruset som orsakar sjukdomen är mycket motståndskraftigt och överlever länge i miljön och i kött från infekterade djur, även om köttet varit fryst. Det smittar inte till människa, men om matrester som innehåller virus ges till grisar eller hamnar i naturen kan sjukdomen spridas till nya områden.

Afrikkalainen sikarutto on tarttuva ja tappava tauti, joka kohtaa porsaita ja villisikoja. Virus on vastustuskykyinen ja pysyy elossa pitkät ajat ympäristössä ja infektoituneiden eläinten lihassa, vaikka lihaa olisi pidetty pakasteessa.  Tauti ei tartu ihmisiin, mutta jos ihmisten ruoantähteitä, joissa tätä virusta on,  joutuu laskissa porsaitten rehuun tai luontoon, tauti voi levitä uusille alueille.

Klassisk svinpest(CSF) , Klassinen sikarutto

Klassisk svinpest är en smittsam virussjukdom som drabbar grisar och vildsvin. Klassisk svinpest förekommer i stora delar av världen. I Sverige påvisades sjukdomen senast 1944. Historiskt har mycket omfattande utbrott förekommit inom EU men under senare år har enbart enstaka utbrott och sporadiska fall rapporterats.

Klassinen sikarutto on tarttuva virustauti, joka kohtaa porsaita ja villisikoja. Klassista tautimuotoa esiintyy suuressa osassa maailmaa.  Ruotsissa osoitettiin tautia  viimeksi vuonna 1944 ( maailmansodan aikana).  Menneinä aikoina on  esiintynyt laajoja purkauksia EU:n alueella, mutta viime vuosina on raportoitu vain yksittäisiä purkauksia ja sporadisia tapauksia. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar