Leta i den här bloggen

fredag 25 augusti 2017

Euroopassa riehuva tuhkarokko, morbilli 2017

http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/euroopassa-puhkesi-tuhkarokkoepidemia-pitaako-suomessa-varautua-tautiin/766725/

Ylilääkäri Tuija Leino Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta, mikä taudista tekee vaarallisen?
– Tuhkarokko on ollut erittäin merkittävä alle 5-vuotiaiden lasten kuolinsyy köyhissä maissa. Tuhkarokko yleensä paranee, mutta vakavampia ovat sen jälkitaudit. Seurauksena voi olla keuhkokuume tai harvinaisempi aivotulehdus.

Ovatko suomalaiset vaarassa altistua epidemialle?
– Suomalaiset ovat sen verran kattavasti rokotettuja, että tuhkarokkoa esiintyy maassamme harvoin. Jos suomalaiseen tuhkarokko tarttuu, se tapahtuu lähes aina ulkomailla tai ulkomaalaisesta.
– Taudin itämisaika on jopa kolme viikkoa, joten virusta voi kantaa ja levittää helposti tietämättään.
– Suomalaisten suojana toimii kansallinen rokotusohjelma, jonka puitteissa rokotukset ovat maksuttomia. MPR-rokote pistetään nykyään 12–18 kuukauden ikäisiin lapsiin ja uudelleen kuuden vuoden iässä. Suojan tuhkarokkoa vastaan saa kahdella MPR-rokoteannoksella, eikä suojaa tarvitse aikuisiällä uusia, jos annokset on jo saanut lapsena.
– Suurimmalla osalla ennen vuotta 1970 syntyneistä on lapsena sairastettujen MPR-tautien antama immuniteetti. Vuonna 1975 ja sen jälkeen syntyneistä lähes kaikki ovat saaneet MPR-rokotuksen neuvolassa tai koulussa.
– Kun kahden annoksen ohjelma aloitettiin 1982, rokotettiin useita ikäluokkia kerralla 12:een ikävuoteen saakka.

Suojaako rokote muilta taudeilta?
– MPR-nimitys tulee tautien alkukirjaimista, sillä M eli morbilli tarkoittaa tuhkarokkoa, P eli parotitis sikotautia ja R eli rubella vihurirokkoa. Sikotauti voi aiheuttaa miehille kivestulehduksen ja lapsettomuutta, vihuri puolestaan on vaarallinen raskaana oleville äideille ja sikiölle.
– Tuhkarokon lisäksi MPR-rokote antaa siis suojan sikotautia ja vihurirokkoa vastaan. Rokotteen ansioista myös näiden kolmen taudin jälkitaudit ovat hävinneet.

(Sitaattia  KALEVASTA) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar