Leta i den här bloggen

torsdag 12 januari 2017

TALVIMYRSKYJÄ MERIALUEILLA

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000005041906.htmlTulin Kattegatin yli tuossa viime viikolla ja avomerijaksolla oli melkoiset  keinutukset, mutta laivan kulkua laineet eivät tällä kertaa estäneet kuten joulun jälkeisen myrskyn  pyyhältäesä  Atlantilta ja Norjasta päin tänne Ruotsin länsi-rannalle.  Nämä seuraavat myrskyt näyttävät kulkevan pohjoisemmassa   ja aivan  Itämerellä. Vaikka olen matkustanut Suomen ja Ruotsin väliä vuodesta 1975 alkaen niin niin isoa myrskyä, johon jouduin  vuoden vaihteessa 1975-1976 ei tosiaan ole sen koommin ollut minun matkoillani. Silloin liikkuvat kaikki irralliset pöydät ja tuolit ja väki  poti meritautia. Sai yksinään kiivetä  lattiapintaa kahvilaan aaltoväleillä. Laineet vaikuttivat aivan kuin olisivat lyöneet yli laivan, vettä roiskui kansille.  Se oli jokin Borelinjan laiva.  Suomesssa oli silloin  vähän aiemmin  jo ollut joulukuun Tapaninpäivän  myrsky ja kuusia kaatunut   kuin tikkuja.

Sittemmin on usein ollut näitä talvimyrskyjä näihin samoihin aikoihin.  Kun olin 2001-2 aikaan töissä Vöyrillä , silloinkin oli  melkoinen talvimyrsky.

Tänä vuonna sitten on isompia myrskyjä jälleen. Jokin yksittäinen aalto on ollut jopa 14 metriä Ilmatieteen laitoksen mittapylväässä.
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000005041906.html

 Ruotsin ja Suomen välillä.  Mutta nyt olen juuri Tanskan puolella ja  pian palaamassa yli Kattegatin Ruotsin puolelle. Sillä linjalla myrskyt ovat sivutuulia Atlantin ja itämeren välillä, joten laivat keikkuvat pienemmälläkin myrskyllä eikä varsinaista saaristosuojaa ole. Matalarakenteinen ja syväruumainen rakenne on tietysti  stabiilimpaa valtameren  rantamyrskyissä.
Ruotsin rannalla on tuulensuojaa kun liava pääsee sisälle Götakanaliin  ja Tanskan puolella taas on rakennettu hyvät aallonmurtajat ja laiva laskee Leeward puolelle- jolla on  statistisesti vähemmän myrskyä kuin Windward puolella-käyttääkseni karibialaista termiä.
Ahvenanmaan satama on kuin Kauniit Satamat -s opiva tyynen ja aurinkoisen  sään  aikana käyttöön.  Ahvenanmaalle pitäisi rakentaa tuulensuojainen satama matkustaja-aluksiavarten. Jollain tavalla mikäli mahdollista.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar