Leta i den här bloggen

måndag 2 januari 2017

Hesari antaa tietoa Hiv-testistä

2.1.2017 tietopakettia uudesta testistä: 

SITAATTI: Suomen markkinoille on tulossa EU-hyväksytty hiv-kotitesti, joka kertoo, onko mahdollisesti saanut tartunnan.

Tähän saakka luotettavia hiv-testejä on voinut saada vain terveydenhoitajien tekeminä.
Aids-tapauksia löydettiin viime vuonna enemmän kuin muutamana edellisenä vuonna, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastot.

Määrät ovat pieniä, ja kyse voi olla myös satunnaisvaihtelusta. Todettujen aids-tapausten taustalla on usein se, että hiv-testeihin hakeuduttiin myöhään. Jopa puolet hiv-tartunnan saaneista käy testissä vasta useita vuosia tartunnan jälkeen.

”Joka viides hiv-tartunta todetaan sitten, kun tauti on jo edennyt aidsvaiheeseen”, sanoo tutkimuspäällikkö Henrikki Brummer-Korvenkontio Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta (THL).

”Hivin hoito pyritään aloittamaan mahdollisimman pian tartunnan toteamisen jälkeen. Tartunnastaan tietämätön voi kuitenkin levittää tartuntaa edelleen. Aids-vaiheeseen edennyt tauti on myös hankalampi hoitaa.”

Hiv-testausta on tarjolla anonyymisti muun muassa matalan kynnyksen pisteissä ja osassa terveyskeskuksia, mutta ne eivät tavoita kaikkia.

THL ja Hivpoint pyrkivät saamaan Suomen markkinoille hiv-kotitestin tämän vuoden kuluessa. Tavoite on saada testien piiriin myös sellaiset henkilöt, jotka aiemmin eivät ole voineet tai halunneet käydä testauttamassa itseään.

”Nyt halutaan kynnystä alemmas. Jotkut ovat voineet vältellä menemistä esimerkiksi pienen paikkakunnan terveyskeskukseen. Jotkut puolestaan saattavat asua niin kaukana testauspaikoista, etteivät käy sen vuoksi”, sanoo Hivpointin toiminnanjohtaja Jukka Keronen.

Netistä on jo vuosia ollut saatavilla hivin kotitestaukseen tarkoitettuja testejä. Kotitesteissä näyte otetaan joko syljestä tai sormenpäästä.

”Niissä on ongelmallista se, ettei testeillä ole EU-hyväksyntää. Kuluttaja ei voi olla varma, mihin testiin voi luottaa ja mihin ei”, Keronen huomauttaa.

Nyt markkinoille tuotava kotitesti on EU-hyväksytty. Se on koekäytössä kevään ajan.

”Muutaman sadan hengen osalta kerätään keväällä käyttäjäkokemusta. Tarkoitus on, että syksyllä testi on markkinoilla kaikille.”

Kotitestin yhteyteen on tarkoitus perustaa myös joko puhelin- tai nettipalvelu.

Testin tuloksen lukeminen oikein on tärkeää, Brummer-Korvenkontio korostaa.

”Jos testi on negatiivinen kolmen kuukauden kuluttua mahdollisesta tartunnasta, tartuntaa ei ole. Jos taas testi on positiivinen, tulos pitää varmistaa uusintakokeessa terveydenhuollossa.”

Testejä tarvitaan, koska hiv-tartuntaa ei voi todeta muuten. Tauti tuo mukanaan niin hajanaista oireilua, että sairastuneet ja lääkäritkään eivät aina muista, että takana voisi olla hiv-tartunta.

Varsinaiseen aids-vaiheeseen taas liittyy lähes 30 eri sairautta.

Hoidon tulokset ovat hyviä, mutta päivittäinen lääke, useimmiten yksi pilleri, pitää muistaa ottaa. Jos lääkitys jää kesken, tauti alkaa taas edetä.

Hiv-tapausten määrä on Suomessa vakiintunut 2010-luvulla 180:n tuntumaan vuosittain.

Suurin osa tartunnoista on saatu seksiteitse, ja lähes kolmannes miesten välisessä seksissä. Niistä heteroseksin välityksellä saaduista tartunnoista, joissa tartuntamaa on ollut tiedossa, valtaosa on saatu ulkomailta. Miesten kohdalla korostuvat etenkin Thaimaa, Venäjä ja Viro.

Lisäksi tartuntoja todetaan maahanmuuttajilla, jotka tulevat korkean hiv-esiintyvyyden maista.

Hivin suhteen haavoittuvassa asemassa ovat myös seksityöntekijät, vangit ja ruiskuhuumeita käyttävät.

Brummer-Korvenkontion mukaan Suomessa arvioidaan olevan noin 800 ihmistä, jotka eivät tiedä hiv-tartunnastaan. Ja kun he ei tiedä siitä, he voivat levittää sitä edelleen.

Fakta

Puutoksesta immuunikatoon


 Hiv on immuunipuutosviruksen aiheuttama sairaus, pysyvä tulehdus, joka vaurioittaa ihmisen puolustusjärjestelmää. Aidsiksi kutsutaan hivin viimeistä vaihetta, jossa puolustusjärjestelmä on heikentynyt pysyvästi.

 Hiv tarttuu seksissä, jossa ei käytetä kondomia. Sen voi saada myös yhteisistä huumeruiskuista, raskauden aikana äidiltään, synnytyksessä tai imetyksen aikana.

 Tauti ei tartu kosketuksesta, halauksesta, suukottelusta, kättelystä tai astioiden, ruuan tai juoman välityksellä.

 Noin puolet tartunnan saaneista kokee flunssan kaltaisia oireita 1–6 viikkoa tartunnan jälkeen. Sen jälkeen oireet yleensä katoavat.

 Taudin voi todeta verikokeella viimeistään 3 kuukauden kuluessa tartunnasta.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar