Leta i den här bloggen

måndag 12 december 2016

Ruotsin kansanterveysvirastot antavat yleistietoa lintuinfluenssoista

https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/smittsamma-sjukdomar/fagelinfluensa-/

Omia kommentteja: 
 WHO antaa myös  globaaleja tietoja ihmisiä  (ihmiskuntaa) lintuinfluenssa-asioista.  Jos on niistä kiinnostunut, voi etsiä WHO:n aakkosista kohdan  "Avian flu", Lintuinfluenssa, ja siinä kerrotaan jos jokin zoonoottinen lintuvirus  on aiheuttanut jotakin josakin ihmiskunnan puolella ja jos on pandemian riskiä jostakin lintuviruksesta. 
 http://www.who.int/topics/en/

WHO:n asiain paljoudesta  voi arvata, miten  tiukasti prioritoidaan  tällaisia  zoonooseja - lähinnä profylaktiselle tasolle, jolloin korostuu OIE ja FAO- tason toimenpiteet.  Siis käytännössä Ruotsissa   maatalosviraston ja  eläintieteen laitoksen antamat ohjeet.

Vasta siten kun uhka on tullut ihmiskunnan puolella ilmeneväksi,  tehdään rokote  siitä viruksesta joka pandemian alkaa ihmisissä;  se ei ole presiis  tuo sama joka linnut tappaa ja siksi  viruksen rakenteen evoluution  valvonta on se, johon WHO panostaa.Virusvalvonta on vaativaa, aikaa vievää   ja   kallista operaatiota ja sitoo  hyvin paljon asiantuntijahenkilökuntaa kautta maailman.

Mikä olisi  mielestäni järkevää koko väestöä ajatellen tällaisessa lintutautiuhkassa?
 Olisi hyvä tietää miltä linnut näyttävät  ja mikä niitten nimi on. Tällaisessa kansainvälisessä  tilanteessa myös lintujen nimitys eri kielillä pitäisi  johtaa latinalaiseen termiin, joka on globaali  nimittäjä jokaiselle linnun  tuntomerkille.  Tämä asia on ihan koululaitoksen puuhaa ja yleisen median tehtävä. Väestö voi olla apuna tunnistamassa tilanteita, joissa kaksi tai useampi lintu samaan aikaan esiintyyn kuolleena jossain.  tai tunnistamassa linnuissa jonkin oudon  ilmiön:
10 vuotta sitten  minusta  kyhmyjoutsenet olivat surkean näköisiä,  höyhenet haroittivat kuin keripukissa ja  linnut eivät pystyneet pitämään pyrstöä ja sulkiaan normaalisti koossa.  Jopa niitä oli kaupungissakin kuin humalaisina.

Toistaiseksi kaikki linnut näyttävät pirteiltä ja lämpimän sään takia niitä on runsaasti täällä Länsi-Göötanmaalla.   Eikä mielestäni ole pahitteeksi ruokkia lintuja joillain jyvillä siemenillä pähkinöillä tai linnuille erityisesti valmistetuilla linnunruoka pusseilla, joita voi ripustaa.  Siten voi ehkä antaa niille vastustuskykyä. Mutta linnunruokinta ei saisi olla jyrsijäruokintaa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar