Leta i den här bloggen

fredag 2 december 2016

Lintuinfluenssatyyppi H5N8 noteerattu Ahvenanmaalla

 (Asetin jälleen lintujen nimiluettelon Eläkepäivät-blogiin, muta ne saanee vielä internetistä suoraan)

Lähde, Källa: Finnish Birds list (with Finnish common names) http://www.funet.fi/pub/sci/bio/life/warp/birds-fi-Finnish-list.html

2.12. 2016
 Pavo Cristatus, Intian riikinkukko (Påfåtgel-art) ,  Phasianinae, Phasidae, Galliformis . Maarianhaminan eläintarhassa todettu riikinkukossa  HPAI H5N8 .Tieto Suomen lehdistöstä löydetty 2.12. 2016. Myös jossain muussa kanalinnussa eläintarhassa  samaa virusta, lajissa  Galliformes

1,12, 2016
Nauvossa tukkasotka-lajissa kuolleisuutta, ja virus H5N8  eristetty. Tieto on luotettavasta lähteestä Evira

http://www.aamulehti.fi/kotimaa/evira-lintuinfluenssa-on-levinnyt-nyt-turun-saaristoon-24108249http://www.aamulehti.fi/kotimaa/evira-lintuinfluenssa-on-levinnyt-nyt-turun-saaristoon-24108249

Sitaatti:

STT, Veera Tuupanen
Lintuinfluenssa on levinnyt Turun saaristoon, tiedottaa Evira. Paraisten Nauvosta kuolleina löydetyistä tukkasotkista on löydetty korkeaa kuolleisuutta linnuille aiheuttava H5N8-tyypin lintuinfluenssa.
THL:n mukaan nyt leviävä lintuinfluenssa ei ole aiheuttanut sairastumisia ihmisille. Tartunnan riski on ihmiselle hyvin pieni Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan.
Evira perustaa Nauvoon vähintään 10 kilometrin päähän lintujen löytöpaikasta ulottuvan rajoitusvyöhykkeen, jonka sisällä siipikarjan ja siipikarjatuotteiden siirtoja rajoitetaan. Vyöhykkeellä sijaitsevat siipikarjatilat tullaan myös tarkastamaan. Näin Evira pyrkii estämään taudin leviämisen.
Lintuinfluenssaan viittaavista oireista siipikarjassa tai luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista on ilmoitettava viipymättä kunnaneläinlääkärille tai läänineläinlääkärille. Kuolleita lintuja ei pidä koskettaa ilman suojavälineitä ja tarvittavien näytteiden lähettäminen on hyvä jättää virkaeläinlääkärille.
H5N8-tyypin lintuinfluenssaa on löydetty luonnonvaraisista linnuista ja siipikarjatiloilta useista Euroopan maista ja Ahvenanmaalta. Tautia löytyi myös Maarianhaminan lintutarhan riikinkukoista ja kanoista.

Todettu  infektio A H5N8
Tapaus: Tukkasotka  ( sukeltaja-ankkalaji,  Vigg,    Aythya fuligula .The Tufted Duck 
Sukeltaja- ankan erottaa muista  ankoista  siitä, että se pystyy painumaan kokonaan veden alle.
Ylempänä koiras ja alempana naaras

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar