Leta i den här bloggen

tisdag 13 januari 2015

Ebolastatistiikka 4.1. 2015

http://www.who.int/csr/disease/ebola/situation-reports/en/
Näkyy tulleen uusimmat tilastolliset luvut WHO:lta:

 Yleisvaikutelma olisi , että purkaus on  vähtiellen katoamassa taas jonnekin  reservoaariinsa - virus on saanut vahvistettua geenimateriaalinsa  tai  piilevä vastustuskyy alkaa  olla jossain olemassa. Luonnollisesti  koko maailman hoitova  panos tilanteeseen vaikuttaa myös tätä  hyvää suuntaa.

Guinea : Kaikki tapaukset 2775. Kuolleet 1781. Mortaliteettiprosentti  64.2 %
Liberia kaikki tapaukset 8157. Kuolleet 3496. Mortaliteetti 42.9%
Sierra Leone kaikki  tapaukset 9760. Kuolleet  2943.  Mortaliteetti  30.2 %.
Mali  8 tapausta, kuolleet 6. Mortaliteetti  70%
Nigeria 20 tapausta. Kuolleet 8. Mortaliteetti prosentti  75%.
Senegal  1 tapaus, ei kuolleita.
Espanja 1 tapaus. ei kuolleita.
UK 1 tapaus. ei kuolleita.
USA 4 tapausta. 1 kuollut ( mortaliteetti  25%.

Koska virus lie aika samanlainen kaikissa, mortaliteetti numero(%)  varsinaisesti johtunee  myös paljolti ulkoisista tekijöistä, hoitolinjasta  ja statistiikan  luonnollisista virhelähteistä - siitä että kaikkia tapauksia ei saada tietoon. Kaikkien  varmojen tapausten mortaliteetiprosentiksi saa  39,7%., mutta se voi olla korkeampi.

Liberian mortaliteeti on lähinnä sitä keskimääräistä  lukua.
 Mortaliteetin seuraminen  sinänsä on kiinnostava,  koska siitä  heijastunee, jos virus  hankkii lisäkapasieetteja yhtäkkiä. Jos se ei niitä saa, niin yhteiskunnan  vasta-aineitten kehittymisen myötä pitäisi mortaliteetin  osoittaa  vähenemistä suuressa luvussa minun mielestäni.  Mutta jos  realistisesti ajattelen ebolavirusta, se on  robusti, joka  luottaa infektiivisyydessä siihen että se ei kohtaa  spesifisiä valmiita vasta-aineita tai valmiiksi viritettyä immuunivastetta.  Sitä paitsi, ne alueet missä  vasta-aineita  on aiemmista vuosista, eivät nyt ole  altistuneita.  samalla tavalla.
 Ja jotta virus  kykenee toisen kerran  yhtä  rajuun expansioon,  sen täytyy muuntua sipposemmaksi, vielä katalammaksi,  mutta nyt taitaa ehtiä rokotus avuksi ennen kuin seuraava koitos tulee.  Sitä paitsi reservoaarisaneerauskin voidaan tehdä  vuosien aikana.  Ebolaa ei saa enä unohtaa kuten entisten purkausten jälkeen vain eräänlaiseksi mstan pilven kuvaksi arkistoon. .
Asunnotkin pitäisi siivota rotista mm ja lattiat  tehdä sellaisiksi että  siellä ei vilise lämminverisiä jyrsijöitä.  tai roiku katoista niinkuin  erään maan kouluhuoneissa.  Tietty on paljon  mitä voidaan tehdä.
Sitä paitsi mitä statistiikkaan tulee,  diagnosointi on sinnsä elintärkeä globaaliterveyden kannalta, eikä  statistiikan numerotietojen täyttämsien kannalta.  Mutat  tilanteen luotaimena tietojen saaminen statistiikaksi antaa jonkinlaista realiteettitestiä , sillä hoito on  "raskaan sarjan keijukaisten työtä" - vatimus on valtava,  vain harva täyttää vaatimuset . Moni  käytännön tekijä taas ei ole mikään  toimistokirjuri vaan hengenpelastaja. Joten  statistiikalle antautuneitenkin  panos on  hyvin olennainen ja arvostettu, vaikka henkilö ei itse omin silmin näkisikään ebolaa.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar