Leta i den här bloggen

måndag 24 november 2014

DC-SIGN

http://en.wikipedia.org/wiki/DC-SIGN
Dendriittisoluspesifinen  intersellulaariseen adheesio molekyyliin-3-tarttuva non-integriini
CD209, proteiini,jota ihmisessä koodaa geeni CD209.

DC-SIGN on C-tyyppinen lektiinireseptor,i jota esiintyy sekä makrofagien että dendriittisolujen pinnalla.
Makrofagipinnalla DC-SIGN tunnistaa ja sitoo  mannoosityyppisiä hiilihydraatteja, erästä  PAMP luokkaa, Näitä PAMP molekyylitapoja  tyypillisesti esiintyy viruksissa, bakteereissa ja sienissä
 (patogeeneihin assosioituvaa molekulaarista mallia = PAMP).
Tästä PAMP-interaktiosta aktivoituu fagosytoosi.  Solut koettavat "niellä ja syödä" näitä patogeenejä.
Myeloisissa ja pre-plasmasytoideissa dendriittisoluissa DC-SIGN välittää dendriittisolujen  paikallekierimisinteraktioita veren endoteelisolun kanssa ja auttaja T-solujen (CD4+) aktivaatiota ja patogeenisten hapteenien tunnsitamista.

 Kuva rolling tapahtumasta:  endoteelissä valkosolujen  kieriessä ( rolling)



DC-SIGN (Dendritic Cell-Specific Intercellular adhesion molecule-3-Grabbing Non-integrin) also known as CD209 (Cluster of Differentiation 209) is a protein which in humans is encoded by the CD209 gene.[1]
DC-SIGN is a C-type lectin receptor present on the surface of both macrophages and dendritic cells. DC-SIGN on macrophages recognises and binds to mannose type carbohydrates, a class of pathogen associated molecular patterns PAMPs commonly found on viruses, bacteria and fungi. This binding interaction activates phagocytosis.[2] On myeloid and pre-plasmacytoid dendritic cells DC-SIGN mediates dendritic cell rolling interactions with blood endothelium and activation of CD4+ T cells, as well as recognition of pathogen haptens.

Seuraavassa kuvassa DC solulla ( dendriittisolulla, josta tässä näkyy vain viivamainen solupinta ja siinä  reseptoreita DC-SIGN)(sinisiä) ja ne pyydystävät erään viruksen ja johtavat sen endosomiin. ja  solun tunnisituslaitteisiin ja  hävitettäväksi  perinteisen  solupuolustusajattelun mukaisesti. . Ebolavirus käyttää tätä keinoa vain päästäkseen  eräänlaiseen makropinosytoosiasemaan ja  endosomaaliseen tilaan.
 https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSQTWyvDv8pNV1VsSQzTd8D-UkqFw7ZTojh_StRJ7IeNKEKTIn0lg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar