Leta i den här bloggen

onsdag 8 oktober 2014

Yle.fi ebolasta 8.10.2014 Ruotsalaisen dosentin antamia ohjeita


Ulkomaat |
Ruotsalainen Ebola-asiantuntija: Epidemiaan on parempi ylireagoida Ebola-alueelta kolme viikkoa sitten palannut lääkäri Johan von Schreeb vaatii maksimaalisia ponnistuksia virusepidemian rauhoittamiseksi.


Liberialainen sairaanhoitaja desinfioi kumisaappaita Monroviassa.
Liberialainen sairaanhoitaja desinfioi kumisaappaita Monroviassa lauantaina. Kuva: Ahmed Jallanzo / EPA
– Työskentelemme liikkuvaa maalia vastaan. Se mikä oli todellisuutta kolme viikkoa sitten, ei enää pidä paikkaansa, toteaa Karoliinisen instituutin dosentti, katastrofialueiden terveydenhuoltoon erikoistunut Johan von Schreeb Yle Uutisille.
 
Von Shreeb tietää mistä puhuu. Hän on toiminut maailman terveysjärjestön WHO:n leivissä Sierra Leonessa ja organisoinut kenttäsairaaloita ebolaan sairastuneiden hoitoon. Viimeksi hän palasi epidemia-alueelta Tukholmaan kolme viikkoa sitten.
– Työ on erittäin paineista. Siellä on erittäin kuumaa ja kosteaa. Ihminen väsyy ja kuivuu helposti. Virheiden mahdollisuus on aina olemassa, siksi työtä on tehtävä tiiviinä pareina, joissa työkaverin pärjäämistä ja vointia tarkkaillaan.
Von Schreeb toivoo, että norjalaisen avustustyöntekijän sairastuminen ei aiheuta hoitohenkilökunnan pakoa tautialueelta.
– Jos alamme kaikki pelätä ja jätämme alueen, ongelmasta tulee vieläkin suurempi.
"Kaikki syyt ponnistella maksimaalisesti"
Ebola-virus leviää Länsi-Afrikassa vauhdilla. Arviot vaihtelevat, mutta von Schreeb toteaa virustartuntojen tuplaantuvan joka kolmas viikko. Yhdysvaltalainen tutkimuslaitos arvioi taannoin, että noin 1,4 miljoonaa ihmistä on voinut saada tartunnan tammikuun loppuun mennessä.
– Nämä luvut ovat tietysti sellaisia, joiden toteutumista vastaan teemme työtä, von Schreeb toteaa.
Hänen mukaansa ei ole mitään syytä olettaa, että epidemia olisi rauhoittumassa. Sierra Leonessa se luultavasti kulminoituu vasta vuoden vaihteessa.
Lääkärit ilman rajoja -järjestön Ruotsiin perustanut Von Schreeb sanoo, että Ebola-epidemia on liian suuri ongelma jätettäväksi vain järjestöjen hoitoon. Myös valtioiden on kannettava vastuunsa.
– On kaikki syyt ponnistella maksimaalisesti. Jos sitten osoittautuisi, että teimme liikaa, olemme ainakin tulleet harjoitelleeksi ja kehittäneet yhteistyötä.
Silmän pyyhkäisy voi riittää tartuntaan
Von Schreeb katsoo, että Euroopassa ei ole syytä pelätä ebolan merkittävää leviämistä. Hän ei myöskään usko, että virus voisi muuntautua niin, että taudin voisi saada pisaratartuntana.
– Tällaisessa tilanteessa ilmaantuu aina paljon huhuja ja tuomiopäivän ennustuksia.
Von Schreeb ei halua spekuloida, miten espanjalainen sairaanhoitaja on saanut tartunnan hoitamaltaan potilaalta.
Hän sanoo kuitenkin että virhe voi tapahtua helposti, vaikka varotoimia yritetään kaikin keinoin noudattaa.
– Voi riittää, kun sattuu pyyhkäisemään silmäkulmaansa, jos virusta on sormien päissä.
Von Schreeb toteaa, että vaikka taudin leviäminen pystytään Euroopassa estämään, seurauksia voidaan joutua kantamaan täälläkin esimerkiksi pakolaisvirtojen muodossa.
Meidän on tehtävä nyt kaikkemme auttaaksemme niitä maita, joissa tauti leviää.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar