Leta i den här bloggen

måndag 16 december 2013

POXVIRUSES, rokkovirukset

Regnery R L. Poxviruses and the Passive Quest for Novel Hosts.
In: Wildlife and Emerging Zoonotic Diseases: The Biology, Circumstances and Consequences of Cross-Species Transmission. ISBN 978-3-540-70961-9
LÄHDE:
http://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-540-70962-6_14#page-1
Tässä artikkelissa otetaan esiin seuraavia  poxvirus - esimerkkejä. 

POXVIRUSES, (Ryhmä 1, dsDNA)
POXVIRIDAE-perhe
Chordopoxvirinae alaperhe

Genus Lepovirus.
Leporix viruksen kaltaiset virukset
Aiheuttavat myxomatooseja. Kalifornian jänikselle luonnollinen virus.  Epizoottinen myxomatoosi välittyy  arthropoda-hyönteisen kautta. Ausralian vaivana olleita  jäniksiä ja Euroopan jäniksiä kuoli  runsaasti tähän tarkoituksella istutettuun virustautiin (1950),

Genus Parapox- virus.
 Parapoxviruksen kaltaiset virukset
(Pseudocowpoxvirus;  Orf virus;  Bovine papular stomatite virus; red deer parapoxvirus )
Tämä virus vikuuttaa oravakantoja, joista esim  Brittein saarten  eurooppalainen ruskea  orava (Sqiurus vulgaris) on sukupuuttoon kuolemisen uhassa parin vuosikymmenen päästä. Tätä poxvirusta kuvattiin ensin läntisissä  harmaissa P-Amerikan oravissa (Sciurus griseus) 1975. Harmaita oravia on  tuotu  Englantiin  useaan otteeseen. Itäisessä harmaassa P-amer. oravassa on myös jokin parapoxviruksen kaltainen virus. Niitä oravia on myös tuotu Brittein saarille. Harmaat oravat kestävät   tätä virusta paremmin kuin Britannian  ruskeat oravat.

Genus Orthopoxvirus  
http://www.who.int/csr/disease/smallpox/newpcr/en/
            O. variola, ihmisen  isorokkovirus, smallpox, smittkoppor
            Vaccinia virus (VV) 
            Monkeypoxvirus, apinarokkovirus, apkoppor  
http://www.smittskyddsinstitutet.se/sjukdomar/apkoppor/
http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs161/en/
            Extromelia-virus ( mousepox virus) hiiren rokkovirus
            Camelpox-virus, kamelin rokkovirus
            Cawpox-virus, lehmän rokkovirus
            Volepox -virus, myyrän rokkovirus
            Skunkpox-virus, haisunäädänrokkovirus
            Raccoonpox-virus, pesukarhunrokkovirus

Näitä viruksia voi ryhmitellä kahteen joukkoon sen mukaan, miten ne valitsevat isäntäkehon. 
Toiset  käyttävät  moninaisia isäntiä, toiset kuten isorokkovirus (Orthomyxovirus variola)  spesifisesti vain yhtä isäntää.  Isorokkoviruksen suhteen ihminen on  sen ainoa isäntä ja  tauti on saatu juurrettua pois  1979 mennessä maailmasta.

 Lehmärokkovirus( cowpox on päinvastoin sellainen, että se käyttää monia lajeja reservoaarina. Sen genomi on suurin kaikista orthopoxviruksista ja sillä on suurin ORF-setti.
Extromelia-virus  rajoittuu kasvamaan vain hiiressä.
Buffalopox virus on mahdollisesti karanneesta vaccinia-viruksesta alkuperäisin, vaikka jotain eroa on niissä kyllä havaittu.
Myös karjaan tullut  poxvirus  saattaa olla vaccinia-viruksesta karannutta, vaikka nykyään vaccinia-virus katsotaan  niistä hieman eroavaksi. 

Monkeypox, apinan rokkovirus, pystyy infektoimaan useita lajeja. Tämän viruksen on havaittu infektoivan myös ihmisiä ( 1970 luvulla) Ihmisen monkeypox- taudissa on fataliteetti  3-14% luokkaa  http://www.smittskyddsinstitutet.se/sjukdomar/apkoppor/
Tätä virustautia on esiintynyt  aluksi Kongon vesistön alueella. Isorokkorokotus  voi osittain suojata sitä vastaan. Luonnostaan virusta esiintyy myös keskisen Afrikan rannikoilla. 
Monkeypox-virus isolaateissa on kaksi eri ryhmää, toiset Länsi-Afrikasta, toiset Kongon vesistön alueelta.  Niitten kesken on merkittäviä eroja  antigeenisyydessä. Vakavampaa tautia ihmiselle aiheuttaa kongolainen poxvirus.

Lemmikkieläinten  ja viidakkoriistaeläinten kuljetusten kautta johtuu virusta uusiin asumaympäristöihin. Exoottiset lemmikkieläimet ovat  eräs viruksen kuljetusmuoto. Kesällä  2003 havaittiin ensimmäisen kerran ihmisen  monkeypox infektiota Afrikan ulkopuolella. Taudinpurkaus johti myös virusta uusiin isäntäeläimiin kuten preeriakoiriin (Cynomus sp,) Niissä  virus  vahvistui (amplifioitui) ja niistä se siirtyi ihmisiin (72 tapausta, 2004. Nämä eivät olleet letaaleja). Ghanasta laivatuista yli 500 eläimestä tuli Texasiin tätä virusta eläimissä, osa eläimiä kuolikin matkalla. Sitten eläintenmyyjä  välitti  eläimiä edelleen. Tarina on vivahteikas. Kaikista  tuontieläimistä vektorina ihmisen suhteen toimi preeriakoirat, sillä viruksen kasvu salliutuu niissä. Kun monkeypox - purkauma oli todettu USA;ssa, siitä seurasi rajoituksia eläinten ja viidakkoriistan  maahantuontiin ( 2003).

Orthopoxvirus variola, isorokkovirus (smittkoppor)
Arvellaan isorokkovirusta esiintyneen jo  Egyptin Ramses I:n aikana. Myös Kiinasta on  historiaa 3000 vuodelta sen suhteen. Virus muuttui aikojen myötä  vain ihmisissä lisääntyväksi.   Isorokkovirus sai pinttyneet endeemiset piirteensä Euroopassa vasta 16. vuosisadalla.  ja tämä oli myös yhteydessä  aikansa tuonti - ja vienti talouteen sekä asutusten tihenemiseen.
SMI kertoo isorokonhistoriaa.
http://www.smittskyddsinstitutet.se/sjukdomar/smittkoppor/ 

 (Monkeypox-virus tulee olemaan isorokkoa paljon vaikeampi juurtaa pois maailmasta).

Myös ontelosyyliä aiheuttava molluscivirus kuuluu POX-viruksiin, orthopoxviruksiin, ja sitä vastaan on lääke, mikä toimii muihinkin rokkoviruksiin. Ontelosyylä on opportunistisia tauteja.
 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21994641

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar