Leta i den här bloggen

lördag 14 december 2013

NIDOVIRALES: Yllättävä pandeminen virus Coronaviruksista oli SARS-CoV 2003-2004

http://en.wikipedia.org/wiki/SARS_coronavirus

Wang L-E, Eaton BT. Bats, Civets and the Emergence  of SARS.
In: Wildlife and Emerging Zoonotic Disease: The Biology, Circumstances and Consequences of Cross-Species Transmission. 2007. Springer ISBN 978-3-540-70961-9

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17848070

Alkuperäinen reservoaari ( Hr) löytyi lepakoista. BAT = lepakko; fladdermus.

Väliisäntänä, jossa infektio vahvistui, toimi  muutama eläin kuten  eräs sivettilaji jasupikoira.

Masked  Palm Civet,  Paguma larvata  Tämä on  sivettilaji. naamiopalmusivetti  ja sitä kasvatetaan farmeilla ja farmeilta viedään markkinoille lihaeläimenä. kauko-idässä, varsinkin E- Kiianssa.
http://en.wikipedia.org/wiki/Paguma_larvata
Ruotsalainen nimi on maskpalmmård.  Entinen suomalainen nimi oli naamaripalmunäätä.

Raccoon dog, Nyctereutes procyonoides  Tämä on suomeksi supikoira ja ruotsiksi mårdhund.
 http://en.wikipedia.org/wiki/Raccoon_dog

Näitä eläimia tuotiin markkinoille ja  henkilöt jotka olivat ammateissa, missä käsiteltiin  myytävää eläintä  tai näitten eäinten ruhoja,  saivat kontaktitartuntoja.   Tartunnalle  alttiiita eläimiä havaittiin tositakymmentä kuten rhesus apinat, makit,  afrikan vihreät apinat, kissat , ferretit, hiiret, jopa possu, hamsterit, marsut.

Alkuperäksi kuitenkin osoittautui lepakkolajit,  "hevosenkenkänokkainen" lepakko, hästskonäsan,  Horseshoe bat.
Esim. Kiinan  horseshoe bat, genus Rhinolopus sinicus , perhe Rhinolophidae, kantoi 39%:ssa  yksilöitä   geneettistä materiaalia, joka oli SARS-CoV kaltaista.  useita lepakkolajeja on tutkittu.  lepakoiten genomissa on  S- geenissä eräs 29nt- sekvenssi, joka deletoituu  viruksen adaptoituessa väli-isännissä  ja muuttuessa sitten myöhemmin helpommin ihmisestä toiseen siirtyväksi.

Lepakoita on hyvin paljon ja ne ovat monen viruksen reservoaari.Sitäpaitsi niitäkytetään kaukoidässä myös ravintona, jolloin pelkkä lepakon pyynti altista  lepakkoviruksille.  osa lepakoista on hedelmänsyöiä, joten virsuta voi tulla niiten puremista hedelmistäkin. 
 https://www.google.se/#q=roasted+bat

Ensimmäinen SARS purkauma oli  2002- 2003. Virus oli silloin hyvin patogeeninen
Toinen isompi purkautuma taopahtui 2003- 2004.

Vuonna  2003 identifioitiin SARS CoV reseptori ihmisessä. Se on metallopeptidaasi, angiotensiiniä konvertoiva entsyymi ACE2. Viruksen S- proteiini kiinnittyy  hanakasti ACE2 entsyymiin ihmislellä ja sivettieläimellä.

Ihmisestä ihmiseen tapahtunut tartunta 2003- 2004 oli tavattoman nopeaa. eräs  SARS CoV:lla infektoitunut lääkäri matkusti Kiinasta Hong Kongiin konferenssiin. Näin . yhdestä henkilöstä virus sitten levisi koko maailmaan   SSE tapauksina, superspeeding events, super nopeina leviämisinä-  hotellit, sairaalat ja lentomatkat  olivat osa tekijöitä nopeuttamassa  niin että  alle viidessä kuukaudessa oli ihmisestä toisen siirtyvää tautia jo 30 eri maassa  kaikissa viidessa manneralueessa. Raportoituja tapauksia tuli 8098 ja menehtyneitä oli 774 heinäkuun  2003 loppuun mennessä.  Toimenpitet olivat radikaalit  tartunnan leviämisen tyrehdyttämiseksi. kauta maailman.
WHO antaa tästä enemmän tietoa:

 http://www.who.int/topics/sars/en/

SMI.se antaa yleistietoa taavllisista coronaviruksista ja mainitsee artikkelissa myös SARS-CoV ja MERS- CoV.
http://www.smi.se/sjukdomar/coronavirus/Inga kommentarer:

Skicka en kommentar