Leta i den här bloggen

tisdag 17 december 2013

Ebolaviruksen alkulähteen selvittelyä . FILOVIRUSES

Conzales JP, Pourrut X, Leroy E.  Ebolavirus  and  Other Filoviruses. In: Wildlife and Emerging Zoonotic Diseases: The Biology, Circumstances and Consequences of Cross-Species Transmission (2007)  Springer ISBN 978-3-540-70961-9.
http://link.springer.com/chapter/10.1007%2F978-3-540-70962-6_15#page-1 

FILOVIRUSES

MARBURG- virus 

Tässä FILOVIRUSTEN ryhmässä on mainittavat ensimmäisenä Marburg-virus. -virus. http://en.wikipedia.org/wiki/Marburg_virus
MARBURG-virus on hemorragista kuumetta aiheuttava virus ja se havaittiin ensi  kerran  1960-luvulla Saksassa Marburgissa ja Frankfurtissa sekä  jugoslavian Belgradissa. 
Työntekijät olivat joutuneet sattumoisin altistumaan Behringwerkenin tehtailla ( Hoechst, nyk. CSL, Behring) infektoituneelle vihermarakatille, vervetille (grivet, Chloropus aethiops). 31 henkilöä infektoitui ja heistä kuoli seitsemän 
Marburgvirus (MARV) aiheutti ihmisissä vaikean taudin, verenvuotokuumeen samoin myös kädellisillä eläimillä. Virusta on käsiteltävä   biosafetylevel-4 (BSL-4)  mukaan. kun  EBOLA-virus löytyi, arveltiin että Marburg-virus olisi EBOLAN alalaji. 

 EBOLAVIRUS 

 Keskia-Afrikasta  alkoi levitä EBOLA- kuume 1976 ja tartuntakehtu oli tarkantutkinnan kohteena, muta alkuperäsitä  reservoaaria ei  aluksi havaittu, vaikka lepakoita osattiin   epäillä.  Havaittiin erityinen 20 vuoden  jakso epidemia-aalloissa ja muitakin miljöötekijöitö joita alettiin kartoittaa.  eräänkin infektion aikana kuoleltia eläintenraatoja tutkittiin ja  niistä etsittiin  merkkejä viruksesta.  Koetettiin löytää alkureservoaarin lisäksi  väli-isäntiä,  satunnaisia isäntiä, amplifioivia isäntiä ,  vektori-siäntiä ja työ on todella ollut valtaisia tässä kartoituksessa.  Varsinkin lepakkojen taxonomiaa on jouduttu selvittämään .

 Virus osoitautui  myös tarvitsevan oman  paikkansa taxonomaissa.  Se  ja sen akltaiset virukset  merkattiin FILOVIRUS-ryhmäksi, ksoka niissä on filamentteja , jonkinlaista säikeistä  sisältöä. Genomiltaan  EBOLA ryhmittyy kuten  muutkin MONONEGALES- virukset: Sen genomi on  yksittäinen säie, negatiivisesti polarisoitunut RNA.  ( mono- nega) .(  Näitä  MONONEGALES- viruksia  oli  muitakin  kuten  Rhabdoviridae,  Paramyxoviridae )  ja  erityistä on että  niitä juuri esiintyy lepakoissa  kroonisesti pinttyneenä. Lepakko on  niiten reservoaari. 

POTENTIAALINEN RESERVOAARI LEPAKKOLAJI   ( H R, Host, reservoar)

lepakkolajeja  tutkittaessa huomattiin, että kolme  MEGACHIROPTERA- lepakkolajia  tuli kyseeseen  Ebolaviruksen rservoaarina. 

Nämä lajit ovat 

Hammer-headed fruit bat, Hypsignathus monstrous http://en.wikipedia.org/wiki/Hammer-headed_bat

Singing fruit bat, Epomops franqueti  http://www.zootierliste.de/en/?klasse=1&ordnung=106&familie=10608&art=21103264

Hedelmälepakko, Little collared fruit bat,  Myonycteris torquata.   http://fi.wikipedia.org/wiki/Hedelm%C3%A4lepakot 

Näiä kolmea lajia esiintyy toisiaan täysin kattavilla alueilla Keski_ Afrikassa ja  Keski-Afrikan länisrannikolla.  

TARTUNTAKETJU

  INCIDENTAL HOSTS

Hedelmälepakto  syövät hedlemiä ja ovat riippuvaisia  eri  puitten  hedelmien  kypsymisestä, mitä on eri aikoina eri paikoissa ja kuivat ja sadeajat vaikuttavat myös  tähän ravinnon saantiin.  Tästä johtuu,  että lepakkolaumat voivat lätheä siirtymään ravinnon perässä.  Tällaiset siirtymät ajoittuvat  infektioitten lisääntymisiin.  Varsinkin jos kuivaan aikaan sekä   maaeläimet  että lepakot lähtevät  vesilähteen perään,  niitä kertyy samaan paikaan runsaasti.  Lepakot jotka kantavat virusta kroonisesti kehossaan, erittävät sitä sylkeenaä ja  kun ne purevat  hedelmiä, virusmassaa putoaa maahan hedelmäjätteissä ja pudonneita, osin purtuja hedelmiä   joutuu  maassa kulkevien eläinten ravintoketjuun. Varsinkin  kädelliset ja puikkija-antiloopit ovat hyvin  alttiita tälle virukselle ja  niissä tapahtuu eläinkannan kuolemia runsaasti.  Eläinten runsaammat Ebola-kuolemantapaukset  tapaavat edeltää ihmisten Ebola-epidemioita. 

 Kun vuosina  2002- 2003 Ebola-epidemia  kohtasi eläimiä,  saatuja ruhoja tutkittiin 44 kpl  korkean BSl-4-  turvallisuusvaatimusten  mukaisesti Gabonin laboratoriossa..  Niistä 12 gorillaa, 3 simpassia ja 1 puikkiantilooppi  oli kuollut ebolaan.  Vuosina 2002 - 2003 kuoli  puolet R.O. Kongon   Lossi Sanctuary- reservaatin ( 320 neliökm)  gorilloista.  Simpanssikanta  väheni 88%. 

Ebola- virusepidemat pitävät jonkinlaista  ajallista ja geografista aaltomallia. ja ne etenevät  R-O. Kongon alkulähteiltä kaakkoon ja luoteeseen. 

 Insidentaalinen tai väli-isäntä  on jokin laji, jossa  virusta  voi tjatkuvasti muosostua niin että tulee runsas viremia tilanne . Reproduktion aikana  voi  kehonnesteitä tulla   kontaminoimaan  maaperää. Viidakkoruoka on  yksi tartuntalähde. 

EBOLAN TAXONOMINEN KAAVA 

Afrikan Ebolaviruksista osa on luokiteltu lepakkoviruksina   (chiroptera) ja osa ihmisten  infektioiviruksina. 

Alku-virus on tuntematon.

  • MARBURG VIRUS  katsotaan  kuuluvaan  omana  linjanaan tähän puuhun. SUDANIN EBOLA-virus

  •  RESTON-virus, jonka  alkupeä on Filippiinien manilassa. RESTON-  ebolavirus ei ole letaali ihmiselle, mutta muuten  ebolan kaltainen.

  • AFRIKAN EBOLAVIRUKSET

  • SUDANIN EBOLAVIRUS 

  • ZAIREN EBOLAVIRUS
 Mikä olisi tilanne vuonan  2013 ihmisten ebolainfektioitten suhteen? 
Tästä saa tiedon WHO-lähteestä, muta se tulee hakea samalta sivulta kuin kaikki hemorrhagiset kuumet, verenvuotokuumetaudit .Siinä on  erikseen Marburg virus ja Ebolavirusasiat. 

http://www.who.int/topics/haemorrhagic_fevers_viral/en/
Jos virusta on  aktuellisti, niin se ilmenee tässä GAR sivussa, muta siinä ei ole tänään Ebolaa.
 http://www.who.int/csr/alertresponse/en/

Tämän päivän  Global Incxidence kartallakaan ei ole Ebolaa. Taitaa olla ihmiskunnan puoellal nyt Ebolatauko taas menossa.  Ebolan endeemisellä alueella Afrikassa  riehuu nyt tappava kolera ja poliotakin. 



 


 

 

 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar