Leta i den här bloggen

tisdag 22 januari 2013

Kannattaisi nyt rokottautua influenssaa vastaan!

http://www.usatoday.com/story/news/nation/2013/01/10/flu-nation-sick-elderly-flu-deaths-workplace/1823425/

 USA:ssa parhaillaan kiertää  H3N2, H1N1 ja influenssa B.
H3N2 on tällä hetkellä tavallisin ja todennäköisin niissä, jotka joutuvat sairaalahoitoon.  Nämä kolme virusta on kaikki sisällytetty tämän vuoden influenssarokoteeseen.

There are three types of flu circulating in the USA: H3N2, H1N1 and Influenza B. H3N2 is by far the most common and most likely to put people in the hospital with complications. All three are included in this year's flu vaccine.

Niillä,  joita ei ole rokotettu, ei mahdollisesti ole vasta-aineita H3N2 virusta kohtaan.on kulunut jo  9 vuota siitä, kun  2002- 2003 influenssa-aallossa sitä esiintyi . Siihen aikaan 95% kaikista influenssoista oli H3N2 viruksen aiheuttamia.
For those who haven't been vaccinated, the chances are they don't have antibodies for H3N2. It's been nine years since the 2002-2003 flu season, when H3N2 was in high circulation in the country. That season, about 95% of the flu was made up of H3N2.

Vuoden  2007- 2008 influenssoista  h3N2 osuus  oli 75%.
 In 2007-2008, it was 75%, the CDC's Jhung says.

Sen jälkeen muut viruskannat ovat olleet   yleisempiä, joten vastustuskyky tuota H3N2 virusta vastaan alkaa ehtyä.  Lisäksi H3N2 on mutatoitunutkin.
 Since then, other strains have been more common, so resistance to the strain has ebbed. The virus has also mutated.


Influenssavirukset vaihtuvat aivan koko ajan
Ne vaihtuvat  "valtatietä myöten" siten,  että   antavat erilaisen H ja N design koostumuksen ( mikä merkataan erilaisilla numeroilla)
Mutta ne voivat  muuntua  myös sivuteitä .  Niinpä viime vuosien   H3N2 voi olla hivenen erilainen kuin tämän vuoden H3N2 virus.  Jos on ollut aiemmin altistunut samntapaiselle virukselle (H3N2), niin silloin omaa jonkin asteista suojaa, mutta se ei ole täydellinen suoja.

  "Flu viruses change all the time. They change in big ways, which gives them a different H and N designation, and they change in small ways. So last year's H3N2 can be a little bit different from this year's H3N2 virus. If you've been exposed to a similar virus, you'll have some protection, but not full protection," Jhung said.


Ps. Lisään oman kokemukseni H3N2 viruksesta 2002- vaihteessa
Olin vuodenvaihteessa töissäNurmijärvellä, kun virus iski  kylään ja terveyskeskuksen väkeenkin.  Suurin osa  akuuteista työntekijöistä  oli kuin viikatteella niitettynä yhtäkkiä samaan aikaan  nopeasti iskevässä, kovasti  pärskittävässä  ja aivan  voimattomaksi tekevässä influenssassa.  Korkea kuume, yskänärsytys, yskänpuuskat   ja ylemmät hengitystieoireet olivat  yleisimmät oireet  tavallisten lihaskipujen lisäksi. En ollut koskaan ottanut  influenssarokotusta siihen mennessä.

Otin kausi-influenssarokotuksen ensimmäistä  kertaa n 2 v sitten ja sen jälkeen on influenssa ollut jonkin vrrran  lievempi kun iskee.   Pandemrix- rokotetta taas en ottanut   koska se oli lähinnä vain adjuvanttia eikä virusantigeeniä.  Nykyinen kausirokote antaa kyllä H1N1 antigeeniä (eikä   em adjuvantteja). Suosittelen kausi-influenssarokotusta  influenssan oireiden lieventämiseksi

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar