Leta i den här bloggen

lördag 14 januari 2012

HIV leviää taikauskon siivittämänä

Ruotsalainen kirurgi-hammaslääkäriperhe Monika ja Karl-Axel Ekman on ollut uranuurtajana Kenian Garissassa hygienian ja muunkin nykyaikaisen kulttuurin alalla. Heidän aloittamansa työn internet- esitteen informaatiossa mainitaan seuraavaa:
http://garissa.se/wordpress/wp-content/uploads/2010/10/garissa_broschyr_eng_12_09.pdf
HIV-infektoituneet miehet ajattelevat, että HIV-infektio paranee siitä, jos he makaavat neitsyen kanssa.

Tässä onkin sitten taas kauhuscenaario Afrikan tytöille. Ne jotka ova infundipuloitu 7-8 vuotiaana siten, että vulvassa on vain pelkkää kova arpilevyä , eivät ole helposti maattavissa "puskasta", joten ne tytöt jotka eivät ole mutiloituja sillä tavalla vaan kasvatettu länsimaiseen tapaan, ovat seksuaalisesti helpommin ohikulkevien miesten penetroitavissa, siis ilman veistä, kuten infundibuloidun morsiamen ensimmäisessä penetraatiossa tarvitaan veistä avuksi.

Alkeellinen ties kuinka kivikautinen kulttuuri ei ole helposti juurrettavissa, mutta asiaa tietysti auttaa kun afrikkalaismiehille saadaan ensin ymmärrys seksuaalihygieniasta ympärileikkauksen avulla ja opetuksen kautta vähitellen minimaalisinta käsitystä naisen anatomis fysiologisesta rakentumisesta ja gynekologisobstetrisen funktionaalisuuden alkeisperusteista.

Garissan työn historiasta K A Ekman kertoi Ruotsin TV:ssa muutamia valaisevia esimerkkejä. On saatu käsitys siitä, kuka noita pikkutyttöjä leikkelee alapäästä: Ne ovat vanhoja afrikkalaisnaisia ja he toimivat myös kätilöinä, jos naiset saavat lapsia. Synnytyksen avustamisesta he eivät saa palkkaa, mutta jos he tekevät tytön vulvan mutilaation he saavat 20 shillinkiä palkkaa, joka on heille ainoa tulonlähde ja motivoi prestaatioihin.

Tri Ekman oli saanut varhaisteini-ikäisen potilaan, jolla oli maha isona kuin siellä olisi sikiö, muta sikiöääniä ei kulunut. Kirurgi joutui avaamaan tytön vatsan ja tyhjentämään sieltä mitä?: laajentuneeseen kohtuun pakkautunutta kuukautisverta, koska aikanansa hänen vulvaseutunsa oli niin akkain arpeuttama, että kuukautisveri ei päässyt ulos kehosta.

Tri Ekman oli niin järkkyttynyt tällaisista takapajuisuuksista että alkoi kohdistaa toimintansa pienten ja nuorten tyttöjen auttamiseen. Paikallinen moskeijakin sai huhkia pelastustyössä mukana, sillä aviottoman lapsen synnytys siinä kulttuurissa aiheutti lapsen heiteillejätön ja moskeijan ilmestyttyä vauvoja tuotiin moskeijan portaille. Ekman oli löytänyt yhden itkevän vauvan roskiksesta rotan nakerreltua vauvan kasvoja.

Kun alettiin tietää että "Ekmanin tytöt " eivät olleet infundipuloituja (arpeutettuja alapäästä), heille tuli uusi vaara: puskista saatoi rynnätä raiskaavia miehiä. Tästä taas Elman rakensi koulun, että koulumatkat tulisivat tytöille turvallisemmiksi.

Mutta uusi vaara oli sekin, että lapset kotona käydessään tulivat vanhempien taholta yllättäen päällekäydyiksi: Aamulla lapsen nukkuessa jo 5 aikaan saattoi operaatio tapahtua. Yksi akka istuu rintakehän päällä ja toinen ( vaiko sama) leikkelee lapsen alapäästä liuskoja pois, haavan tuputetaan hiiltä ja kasvin okaalla sitten suljetaan haavaa . ei tietysti mitään puudutuksia. Garissan alueen mutilaatiotraditio on Afrikan julmimpia. Joku lapsi olikin sitten jo kello yhteentoista mennessä kuollut verenvuotoon.

Lasten kasvoista näkee, jos he ovat "Ekmanin tyttöjä", tavallisia lapsia, tai vanhempiensa pettämiå ja aamuyöstä päällekäytyjä.

Kerrotaan että infundibuloidulle naiselle jokainen yhdyntä on kova kipu, mikä jo sinänsä on tarpeeksi riittävä syy moisen raatelun lopettamisksi.

Sitäpaitsi infundibuloitu vagina ei voi normaalisti tyhjentyä ja pienikin tyhjenemisviive aiheuttaa infektiivisyyden lisääntymistä jos seisovaan eritteeseen kylväytyy HIV-virusta. Ottaen huomioon että HIV on pandemia sen takia pitäisi jo lailla kieltää kaikenlainen HIV-infektiota edistävä, kuten tyttöjen genitaalien mutilaatio.

Tyttöjen kohtalo pakanallisen akkavallan käsissä on myös psyykkinen katastrofi, mutta kulttuuripakotteet maskeeraavat sen merkityksen. On hyvä jos kansan sananvaltaiset miehet saavat valistusta ja käyvät puoltamaan maansa naisväkeä - mitkä tietysti on mullistus patriarkaalisessa Afrikassa, mutta ainoa tapa että se maanosa ei tuhoudu AIDSiin ja sen kintereillä tuleviin tauteihin.

Vanhojen naisten bisnes, pienten tyttöjen genitaalien mutilointi, tuottaa heille 20 shillingiä palkkaa yhdestä infundibuloinnista. TV-ohjelman antaman tilastotiedon peruteella 8200 tyttöä keskimäärin joka vuorokausi silvotaan. Se on 13 000 kruunua joka vuorokausi palkkioita tekijöryhmälle. Siitä tulee vuosituloa lähes 5 miljoonaa kruunua suorittajanaisille. 1 SEK = 12, 5 Kenian shillingkiä. Siis yhdestä toimenpiteestä vajaa 2 kruunua palkkaa.

Ehkä Afrikka joskus vielä kukoistaa aivan kuin mikä tahansa länsimaa, kun lailla kielletään tyttölasten genitaalien mutilointi ja HIV saadaan kontrolliin.

Länk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar