Leta i den här bloggen

fredag 30 december 2011

T-solujen ja B-solujen kommunikaatiosta. CD40

http://www.nature.com/nrrheum/journal/v6/n11/images/nrrheum.2010.140-f2.jpg

http://www.nature.com/ni/journal/v12/n6/images_article/ni.2019-F2.jpg

Tavallisesti T-auttajasolujen ja B-solujen kesken on tarkka kommunikaatio, jossa esitetty ja prosessoitu antigeeni käsitellään pätkä pätkältä ja sopiva vasta-aine valmistetaan, sillä B-solu pystyy täsmällisen tiedon mukaan erikoistumaan antigeenin tyyppiin ja tuottamaan erilaisia vasta-aineita, kun on muuttunut plasmasolu-nimiseksi tuottajasoluksi. kuva vasta-aineesta:
http://www.western-blot.us/index.php?page=antibody-products
Antigeenin ohjelmaa säilytetään geneettisestä koodissa myös B-muistisoluissa, jotka eivät ole erikoistuneet plasmasolumuotoon .


Tarkennusmolekyyli tässä T- ja B- solun keskinäisessä signaloinnissa on CD40, ( jonka HIV koettaa sammuttaa toimimasta oman apulaisproteiininsa Nef- tekijänsä avulla.)
http://www.bioscience.org/1997/v2/d/kooten1/htmls/1-11.htm#3

Nyt kirjoitan eräästä väitöskirjasta hieman lisätietoa B-solujen merkityksestä ihmisen immuunivasteessa.

Carlsson Robert. The acidic domain, the human version and the protein interaction of ETS ( E-Twentysix specific family) transcription facor SPI-C. (Lund 2004).

Kirjasta löytyy mm seuraavia seikkoja:

"B-imusoluilla ( B-lymfosyyteillä) on suuri merkitys adaptatiivisen puolustusjärjestelmän toisena aisaparina, joka tasapainoisesti T-solun kanssa pystyy vastaamaan laajaspektrisestä immunologista spesifistä immunologisesta puolustuksesta. Sekä B-soluilla että T- soluilla on omat tunnistusreseptorinsa (BCR, TCR). Antigeenin esittäjäsolulla(APC) on oma MHC-laitteensa.

Keho tuotaa miljoonia B-soluja vuorokaudessa ja jokaisella lienee omatyyppisensä ( tietyllä tavalla räätälöity) vasta-aine ja solu tuntee ja ja muistaa spesifisesti oman antigeeninsa.

Mutta entä jos tulee aivan uusi antigeeni, esim uusi virus järjestelmän tunnistettavaksi, nyt B-solun on ensin jakauduttava useita kertoja ( kloonauduttava) , säilytettävä oma spesifiteettinsä ja sitten alettava expansoitua sillä immunivasteella, joka on spesifinen juuri tätä uutta virusantigeenia kohtaan.

Valmismuotoisena plasmasoluina nämä B-solut voivat tuottaa 6000 vasta-ainetta sekunnissa ja siten vaikuttaa suojaamalla kehoa mikro-organismia ja virusta vastaan. Samalla tavalla ne voivat erikoistua neutralisoimaan myrkyllisä aineita kuten käärmeen myrkkyä.
http://www.zuniv.net/physiology/book/images/32-3.jpg
Plasmasolu on produsentti, se ei kloonaa kaiketi itseään.
(Esim tässä kuvassa on mikrobin, bakteerin LPS ainesta tunnistettu B-solun Tollin reseptorilla.
http://www.immunology.uci.edu/page.php?f=TLR_in_antibody_responses)
  • Mikä systeemi on tämän ihmeellisen vasta-aineen muodostuskyvyn takana?
" Immunologinen selviytyminen biosfäärissä perustuu kehon äärettömän moninaiseen kykyyn reagoida useita seikkoja kohtaan luomalla tilanteenmukainen vaste: Siis ei vaste "koko maailman antigeeneja vastaan kerralla", vaan tilanteen mukainen. Immuunijärjestelmä käyttää globaalin genominsa apparaattia avuksi tässä sopeutuvaisuudessa. Genomissa taas on 3 biljoonaa emäsparia, niissä on 30 000 geeniä, jotka koodaavat noin 100 000 proteiinia. Kehossa on ainakin 210 morfologisdesti erilaista solutyyppiäkin. Solutyyppispesifisiä geenejä kontrolloi transkriptioprosessi, joka tarvitsee DNA:sta riippuvaiseta RNA-polymeraasi polII entsyymiä.
Tässä kohtaa on huomattava nämä kaksi hyvin erilaista vaativaa toimintaa: Esiintyy genomin proliferaatiota ja toisaalta esiintyy rekombinaatiotapahtumaa.
Siis järkevästi ajatellen jos joku haluaa rakentaa autotehtaan ja tehdä autoja hän ei tee samalla aikaa sekä tehdasta että valmista tuotetta, vaan ensin tehdään tehdas valmiiksi ja sitten tuote valmiiksi. Valmista autoa - eri malleja - ei saa tulemaan jos tehdas ei ole valmis. Siten kun on tehdas ja valmis auto, samaa tuotetta voi tarvittaessa vaikka pitkänkin tauon jälkeen ottaa taas valmistukseen. Ohjelmasta voidan säilyttää muisti papereilla tai tietokoneella.

Niinpä rekombinaatiotapahtumat ovat vaimennettuja, alassäädettyjä sillä aikaa kun solunjakautumiset , peräkkäiset kloonautumiset tapahtuvat.

Mutta kun rekombinaatiot alkavat silloin on aktivoituneena myös DNA:n korjausjärjestelmä.

Primääri infektio ja myös rokotus stimuloivat immuunisolua tuottamaan muistisolua, joka taas saman antigeenin saapuessa kehoon reagoi nopeasti ja spesifisesti. "

http://casalilab.bio.uci.edu/

Paul Spearmanin kirjassa mainitaan seuraavaaHIV-1 viruksen exogeenisen Nef lisäproteiinin aiheutamasta modulaatiosta B-imusoluihin

"Sen lisäksi että Nef esiintyyHIV- infektoituneitten solujen sisällä ( T-solut, makrofagit), niin sitä esiintyy solujen ulkopuolla, extrasellulaariseti jopa 10 nanogrammaa millilitrassa seerumia. Tämä solunulkoinen Nef voi aktivoida transkriptiotekijöitä monosyyteissä ja makrofageissa ja indusoida apoptoosin.
  • Entä Nef ja B-solut, T--solujen työssä tärkeä aisapari?
On oletettu, että liukoinen Nef internalisoituu, menee sisälle B-soluihin ja blokeeraa immunoglobuliiniluokkien tuottamisessa tärkeän DNA rekombinaatiovaihteen sotkemalla CD40 molekyylin suorittamaa tarkkaa aktivoivaa välitystyötä T- ja B- solujenkeskisessä täsmäinformaation kulussa. (Siis jos ajatellaan autotehdasta, ei ohjelmasta tulisikaan sovittua automallia, vaan jokin hahmo, joka kuitenkin on lähinnä auto eikä esim pöytä tai eväspaketti).
Tämä seikka havaittiin 2006, Qiao et al.

Ja sitten toinen B-solu funktio, mitä Nef haittaa:

Liukoisen Nef- proteiinin on havaittu tekevän interaktiota CD34+hematopoieettiseen kantasoluun ja estävän niiden kloonautumiskyvyn indusoimalla PPARgamman teitse ja säätämällä alas STAT5A ja STAT5B tekijät, transkriptiosignaalin johteet ja aktivaattorit.
Siis itse kuvaannollisesti: "autotehtaitten muodostus loppuu tässä vaiheessa, saati sitten niitten monenlaiset hienot tuotteet").

OMA KOMMENTTI:
Tässä sitten sopii pohtia, miten paljon pitäisi kiinnittää huomiota B-solujen toipumiseen. Niiden täsmätehtävä on loogista vasta kun T-CD4+ solu toimii sen parina kunnolla.
Jos B-solujen molemmat funktiot ovat sammumassa , sairauden kuva vastaa vakavinta astetta ihmiskunnan immuunivajetta, sillä nyt menee kyky vastata spesifisesti kaikkiin infektioihin, oli ne mitä tahansa, joihin B-solu normaalisti kykenee kombinoimaan täsmävasteen. Sitä vakavaa astetta esiintyy HIV infektion lisäksi vain niillä joilla on geneettinen puute B-solujärjestelmän immuunivasteesta.

Auttaako siinä gammaglobuliini jotain?
En tiedä, täytyy etsiä aineistoa joka tapauksessa, jokainen infektio johon on täsmä lääke, pitää siinä vaiheessa hoitaa täsmälääkkeellään ( sieni tai bakteeri tai virus tai loinen )
Vastaus: EI hiv- virusinfektion poisjuurtamisen suhteen.
http://www.annals.org/content/105/4/536.short

Näitä infektioita sanotaan opportunistisiksi, koska B-solu ei pysty tekemään rekombinaatiovaihdetta, jotta muodostuisi spesifista vasta-ainetta
Parasiiteista seuraavat voivat olla kohtalokkaita:
mm Toxoplasma lajit, Cryptosporidium lajit, Leishmania lajit, Microsporidium lajit.
Bakteereista:
M. tbc, M. avium intracellulare, Salmonella lajit.
Sienistä:
Pneumocystis carinii, Cryptococcus neoformans, candida lajit, Histoplasma capsulatum, Coccidioides immitis
Viruksista:
Herpes simplex, Cytomegalovirus, Varicella Zoster

Maligniteetteja esiintyy myös.
Herpes virus ja EBV virus voivat aiheuttaa B-solu-lymfoproliferatiivisen taudin.
Siis B-solu voi alkaa kloonautua ylimäärin malignisti HIV-potilaalla, tehdä jonkin lymfoomalajin, eikä pysty kuitenkaan tekemään vasta-aineita, rekombinaatiofunktiota.

PLASMASOLUSTA
(B-solulinjan terminaalisesta spesiaalimuodosta vasta-aineen tuoton tekijäsoluna. B- muisti on vasta-aineohjelman geeninkantaja, mutta EI tuota vasta-aineita). Mutta aggressiivisessa B-solulymfoomassa voi muodostua runsaasti plasmablasteja, eikä nekään tuota normaaleja vasta-aineita.
B-solun muuttuminen oikealla hetkellä plasmasoluksi on tärkeä.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18756521

Scand J Immunol. 2006 Sep;64(3):190-9.

Pax5--a critical inhibitor of plasma cell fate.

Source

Turku Graduate School of Biomedical Sciences, Department of Medical Microbiology, University of Turku, Kiinamyllynkatu 13, 20500 Turku, Finland. kalle-pekka.nera@utu.fi

Abstract

Paired box protein 5 (Pax5) is essential for early B cell commitment as well as for B cell development, and continuous expression of Pax5 is required throughout the B cell lineage to maintain the functional identity of B cells. During B cell activation, Pax5 is downregulated before terminal differentiation into antibody-secreting plasma cells, and enforced expression of Pax5 prevents plasmacytic development. Recently, loss of Pax5 was shown to result in the substantial transition to a plasma cell state, demonstrating a functionally significant role for Pax5 in the regulation of terminal B cell differentiation. Here we elucidate the current understanding about the function of Pax5 as a key inhibitor of plasma cell differentiation.

PMID:
16918686
[PubMed - indexed for MEDLINE]






















Länk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar